Spanje-Nederland: Wereldkampioenschap Dames Teamnieuws, voorspelde opstellingen en waar te kijken

Lea este artículo en español aquí | Read this article in English here

Nu de Wereldkampioenschap is teruggebracht tot de laatste acht landen, begint de competitie pas echt warm te lopen – en de kwartfinales beginnen op vrijdag 11 augustus met deze gigantische clash tussen twee Europese landen.

La Roja zal veel vertrouwen hebben in hun kansen tegen de Oranjeleeuwinnen, omdat ze op één na al hun wedstrijden met een comfortabele marge hebben gewonnen. De ploeg van Jorge Vilda begon de campagne met een 3-0 zege op Costa Rica, voordat het vijf keer achter scoorde tegen een troosteloze Zambiaanse ploeg – Jenni Hermoso en Alba Redondo stalen de show in die ontmoeting.

Japan had ook zes punten gepakt uit hun eerste twee wedstrijden in Groep C. Bizar genoeg was het van de tweede plaats gunstig, want dat zou leiden tot een ontmoeting in de zestiende ronde tegen Zwitserland – terwijl de groepswinnaars het zouden opnemen tegen een Noorse ploeg die in hun openingswedstrijden ongelooflijk inconsistent was gebleken.

Spanje werd compleet overklast door de Nadeshiko en leed een 4-0 nederlaag in Wellington. Hinata Miyazawa bewees meedogenloos te zijn, maakte twee doelpunten en één assist, terwijl Aitana Bonmatí en Alexia Putellas nutteloos waren in het hart van het Spaanse middenveld.

Het duel in de zestiende ronde met la Nati leek op papier een comfortabele wedstrijd te worden en Aitana Bonmatí zette la Roja al na zes minuten op koers naar de overwinning met een prachtige treffer. Maar amper vijf minuten later zorgde een afschuwelijk eigen doelpunt van Laia Codina ervoor dat de Spaanse hoop op progressie op losse schroeven kwam te staan.

Vanaf dat moment maakte de ploeg van Jorge Vilda nog drie doelpunten voor rust – Aitana Bonmatí scoorde haar tweede van de avond, nadat ze ook Alba Redondo assisteerde. Laia Codina maakte ook haar eerdere fout goed en in de 70e minuut was de wedstrijd definitief gespeeld, toen Jenni Hermoso scoorde om de 5-1 overwinning voor la Roja te bezegelen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Nederland scoorde niet zo vrijuit als hun Spaanse tegenstanders, met 11 doelpunten in het toernooi tot nu toe – maar zeven daarvan kwamen tegen Vietnam. De Oranjeleeuwinnen begonnen hun campagne met een zwaarbevochten 1-0 overwinning tegen Portugal, waarbij de vroege kopbal van Stefanie van der Gragt genoeg was om de drie punten bij die gelegenheid te verzegelen.

In de volgende groepsfase leek Oranje opnieuw te winnen van de Verenigde Staten, maar de openingstreffer van Jill Roord was slechts genoeg voor een punt – Lindsey Horan maakte na een uur spelen gelijk voor de regerend wereldkampioen. De ploeg van Andries Jonker slaagde er in hun derde en laatste wedstrijd in de groepsfase in om de vorm te vinden door Vietnam met zeven doelpunten te verslaan, waardoor ze zeker waren van de groepsoverwinning en een plaats in de zestiende ronde tegen Zuid-Afrika.

Jill Roord stond opnieuw op het scorebord voor de Oranjeleeuwinnen toen ze het opnamen tegen de Banyana Banyana – maar de ploeg van Andries Jonker had moeite om hun tweede doelpunt te maken. Lieke Martens dacht het net na rust gevonden te hebben, maar dat werd afgekeurd wegens buitenspel. Lineth Beerensteyn vond het ongrijpbare tweede doelpunt van grote afstand met nog twintig minuten te spelen – Kaylin Swart kon haar nogal speculatieve inzet niet verwerken. Uiteindelijk zorgde haar ongeluk ervoor dat Nederland met 2-0 won en doorging naar de laatste acht.

Spanje heeft voorafgaand aan dit duel in de kwartfinale van de 2023 Wereldkampioenschap vijf keer tegen Nederland gespeeld – in de drie meest recente ontmoetingen werd gewonnen. De Oranjeleeuwinnen wonnen beide ontmoetingen in 2008 met 2-0, maar hebben sindsdien nog nooit gewonnen van de Spanjaarden.

Teamnieuws

Spanje hoopt dat Ivana Andres weer fit is na een blessure die haar uit de laatste twee wedstrijden van La Roja hield. Ook in de verdediging zal Cata Coll naar verwachting haar plek als startende keepster behouden, nadat ze de laatste keer Misa Rodriguez verving.

Nederland zal het zonder Danielle van de Donk moeten doen, omdat de middenvelder een schorsing van één wedstrijd uitzit na het pakken van twee gele kaarten. Ze wordt waarschijnlijk vervangen door Damaris Egurrola. Merel van Dongen zal niet beschikbaar zijn voor de selectie, omdat hij maandag een enkelblessure opliep.

Voorspelde opstellingen

ESP: Coll; Hernandez, Paredes, Ivana, Batlle; Bonmati, Abelleira, Hermoso; Redondo, Paralluelo, Gonzalez

NED: van Domselaar; Spitse, van der Gragt, Janssen; Pelova, Roord, Groenen, Egurrola, Brugts; Beerensteyn, Martens

Waar kan ik kijken?

De aftrap in Wellington staat gepland voor 03:00 uur Nederlandse tijd op vrijdag 11 augustus 2023. De wedstrijd wordt live uitgezonden op NPO1.