Spanje 2-1 Nederland: Oranjeleeuwinnen gaan onderuit na winnende goal van Paralluello

Lea este artículo en español aquí | Read this article in English here

Met de eerste plek in de halve finales van het FIFA Wereldkampioenschap voor vrouwen voor het grijpen, stond Spanje op 11 augustus tegenover Nederland in Wellington. Met Danielle van de Donk uitgesloten door een schorsing en Alexia Putellas op de bank, maakten beide ploegen een verzwakte opstelling voor dit beslissende duel.

ESP: Coll; Batlle, Codina, Paredes, Hernández; Hermoso, Abelleira, Bonmatí; Caldentey, González, Redondo

NED: van Domselaar; Janssen, van der Gragt, Spitse; Groenen; Brugts, Egurrola, Roord, Pelova; Martens, Beerensteyn

Enkele minuten voor tijd kreeg La Roja een gouden kans om op voorsprong te komen, toen Esther González de ruimte kreeg om het strafschopgebied binnen te glippen. Maar in plaats van een krachtige inzet langs Daphne van Domselaar te donderen, koos de aanvaller voor een rustigere aanpak – ze kroop steeds dichter naar de keeper toe voordat ze Alba Redondo passeerde. Het duo zat echter niet helemaal op dezelfde golflengte en de kans ging voor de Spanjaarden naast.

De ploeg van Jorge Vilda begon echter met een sterkere opstelling en een volgende kans voor Alba Redondo werd verprutst toen de jongeling de terugspeelpass van Aitana Bonmatí via de lat over schoot. Tien minuten later kreeg la Roja opnieuw een fenomenale kans, toen Mariona Caldentey met een krulbal over de Nederlandse verdediging heen Alba Redondo uitspeelde – maar Redondo’s eerste inzet werd door Daphne van Domselaar op de paal gepalkt en de inzet van de aanvaller die terugkaatste onderging hetzelfde lot.

De eerste echte kans voor de Oranjeleeuwinnen kwam net voor het half uur, toen Esmee Brugts vanaf de linkerflank een prachtige bal afleverde die leek te worden ingeknikt door Lieke Martens – maar de bal van de vleugelverdediger was net iets te hoog en krulde net naast de tweede paal.

Spanje dacht in de 37e minuut eindelijk op voorsprong te komen, nadat het tot nu toe de meeste druk had uitgeoefend. De voorzet van Ona Batlle vanaf de linkerflank pikte Alba Redondo op – die ervoor koos om de bal belangeloos af te leggen op Esther González van dichtbij, maar een VAR-controle wees uit dat de spits fractioneel buitenspel stond toen ze de bal ontving.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Ondanks alle druk slaagde Spanje er in de eerste helft niet in om door te breken, wat betekent dat er in de laatste periode mogelijk extra tijd en penalty’s zullen volgen. Dit was de eerste wedstrijd waarin Nederland bij rust nog niet op voorsprong stond, en enkele seconden na de hervatting kwam Spanje ongelooflijk dicht bij een achterstand door een treffer van Esther González die maar net naast het houtwerk vloog.

De Oranjeleeuwinnen leken een tikkende tijdbom die op zelfvernietiging stond te wachten, met hun defensieve zwakheden die in de beginfase van de tweede helft aan het licht kwamen – maar toen het uur naderde, dacht de ploeg van Andries Jonker dat ze een gouden kans hadden gekregen om de score te openen vanaf de strafschopstip. Lineth Beerensteyn werd op doel geduwd door Irene Paredes, die prompt een gele kaart kreeg. Het drama was echter nog lang niet voorbij, want na een VAR-evaluatie trok de Franse scheidsrechter die kaart in en koos ervoor om geen penalty toe te kennen!

Spanje leek echter te balen van de gemiste kansen en in de laatste twintig minuten van de wedstrijd liet Teresa Abelleira nog een kans onbenut door met een laag schot recht in de armen van Daphne van Domselaar te schieten.

De ploeg van Jorge Vilda kreeg een kans om de leiding te nemen vanaf de strafschopstip, toen Stefanie van den Gragt schaamteloos een handsbalovertreding beging door een arm uit te steken om de voorzet van Salma Paralluelo af te leiden voor een doeltrap. Een VAR-evaluatie bevond haar echter schuldig, waardoor Mariona Caldentey een poging langs Daphne van Domselaar en via een afbuiging van de linkerpaal achterin het doel kon schieten.

Lineth Beerensteyn had een paar tellen later heel makkelijk een van haar teamgenoten kunnen aanzetten voor de gelijkmaker, maar zag haar naam zelfzuchtig in lichterlaaie staan. Ze koos ervoor om zelf te schieten in plaats van Katja Snoeijs of Victoria Pelova aan te sturen. Haar inzet werd echter met gemak gered door Cata Coll, waardoor de Spaanse voorsprong nog even standhield.

Maar na twaalf minuten blessuretijd was het Stefanie van der Gragt die haar eerdere fout goedmaakte. Ze haakte in op de doorloopbal van Victoria Pelova en knalde met een daverende uithaal langs Cata Coll de Nederlandse hoop op progressie weer in ere.

Omdat beide ploegen er niet in slaagden om in de resterende speeltijd de beslissende treffer te maken, waren er dertig minuten extra nodig. Na een keurige pass van Lineth Beerensteyn in het rechterkanaal kon Lieke Martens haar eerste schot van de wedstrijd lossen, maar Cata Coll kon het schot makkelijk klemvast pakken.

Even later leek Eva Navarro zeker van een kans voor Jenni Hermoso. De spits kon haar kopbal richting de benedenhoek schieten, maar Daphne van Domselaar bleef alert en verkeek de bal voor gevaar.

Een vroege kans aan het begin van de tweede helft van de extra tijd zag Lineth Beerensteyn een must-score inzet naast de paal tikken – en slechts enkele seconden nadat de Nederlandse spits nog een kans had verprutst, kon Salma Paralluelo na een snelle uitbraak naar de andere kant van het veld dartelen en een inzet langs Daphne van Domselaar tikken om Spanje weer op voorsprong te zetten.

De Oranjeleeuwinnen kregen in de slotminuten nog een laatste kans via een corner, waarbij Daphne van Domselaar naar voren waagde – maar het leverde niets op en het fluitsignaal van de scheidsrechter betekende het einde van deze kwartfinale.

De WK-dromen van Nederland zijn abrupt ten einde gekomen in Wellington, want de ploeg van Andries Jonker gaat nu naar huis na de uitschakeling. Spanje gaat door naar de halve finale van de FIFA Women’s World Cup en speelt op 15 augustus tegen Japan of Zweden. De aftrap van die wedstrijd is om 10 uur nederlandse tijd.